Η απόξεση μήτρας ή ενδομητρίου είναι μια απλή γυναικολογική επέμβαση κατά την οποία διαστέλλουμε τον τράχηλο με σκοπό να συλλέξουμε ή να καθαρίσουμε ιστούς από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο. Είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται συχνά για να διαγνώσουμε και να θεραπεύουμε αρκετές παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Μιας και είναι “τυφλή” διαδικασία, τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί αρκετά από την υστεροσκόπηση, στην οποία χρησιμοποιούμε κάμερα και όλοι οι χειρισμοί εκτελούνται στοχευμένα στο σημείο της βλάβης.
Η απόξεση μπορεί να είναι ταυτόχρονα διαγνωστική και θεραπευτική. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα υποβάλλεται σε απόξεση είναι:
Η απόξεση μήτρας ή ενδομητρίου γίνεται διαμέσου του κόλπου χωρίς να υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Αρχικά η ασθενής τοποθετείται στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης και της χορηγείται ελαφρά αναισθησία (μέθη). Αφού απομακρύνουμε τα τοιχώματα του κόλπου με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, καθαρίζουμε με ήπιο αντισηπτικό τον τράχηλο. Μετά ξεκινάει η απόξεση, η οποία χωρίζεται σε δύο κύρια στάδια:
Γενικά, η απόξεση δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Πρέπει να είστε νηστική και να μην έχετε καταναλώσει ποσότητες νερού. Σε περίπτωση που παίρνετε κάποια φάρμακα, εντελώς απαραίτητα, μπορείτε να τα πιείτε το πρωί με μία γουλιά νερό. Πριν τη διαδικασία να έχει ενημερωθεί ο γιατρός για αλλεργίες που έχετε ή για αιματολογικές διαταραχές από τις οποίες πάσχετε. Ενδέχεται ο γιατρός να σας συστήσει να σταματήσετε κάποιες μέρες πριν φάρμακα που μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, θα χρειαστεί να παραμείνετε 1-2 ώρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Η απόξεση θεωρείται επέμβαση μίας ημέρας, δηλαδή δεν απαιτεί την παραμονή σας τη νύχτα στο νοσοκομείο.
Η επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να γίνει 1 με 2 ημέρες μετά. Αυτό εξαρτάται από τον λόγο που έγινε η απόξεση και από το είδος της αναισθησίας που λάβατε. Αν η εργασία σας περιλαμβάνει βαριά χειρωνακτική δουλειά, ίσως χρειαστεί να παρατείνετε την ανάρρωση σας.
Είναι φυσιολογικό να έχετε μικρή ροή αίματος για κάποιες μέρες μετά την επέμβαση. Χρησιμοποιείστε σερβιετάκια αλλά όχι ταμπόν, μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι είναι ασφαλές. Το ίδιο φυσιολογικό είναι να αισθάνεστε κράμπες ή ήπιο πόνο χαμηλά στην κοιλιά για κάποιο διάστημα μετά. Μπορείτε να λάβετε κάποιο παυσίπονο μόνο από αυτά που σας έχει συστήσει ο γιατρός καθώς ορισμένα πχ ασπιρίνη μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγίας.
Αποφύγετε για όσο διάστημα σας συστήσει ο γιατρός την σεξουαλική επαφή αλλά και τις ενδοκολπικές πλύσεις, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Η επόμενη περίοδός σας ενδέχεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έρθει νωρίτερα, ή και αργότερα ενώ η ροή μπορεί να είναι μικρότερη ή και μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.
Όπως και σε κάθε άλλη γυναικολογική επέμβαση, να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό αν εμφανίσετε:
Μετά την απόξεση η γυναίκα νιώθει μία μικρή ενόχληση σαν πόνους περιόδου. Αυτή όμως περνά γρήγορα τις επόμενες ώρες και με τη βοήθεια ενός ελαφρού παυσίπονου. Από τη λήψη της αναισθησίας υπάρχει μία μικρή ζάλη που φεύγει σταδιακά το ίδιο απόγευμα με την πάροδο του χρόνου. Την επόμενη μέρα δεν υπάρχει καμία ενόχληση ούτε πόνος ούτε ζάλη.