Η πρόπτωση της μήτρας είναι μια κατάσταση στην οποία η μήτρα μετατοπίζεται από τη φυσιολογική της θέσης και κατεβαίνει στο κανάλι του κόλπου. Συγκεκριμένα, η μήτρα είναι μια μυώδης δομή που φυσιολογικά διατηρείται στη θέση της χάρις τους πυελικούς μύες και συνδέσμους. Αν αυτοί οι μύες και οι σύνδεσμοι τραυματιστούν ή γίνουν αδύναμοι, χάνουν τη δυνατότητα τους να στηρίζουν την μήτρα και οδηγούν στην πρόπτωση.Παράλληλα, οι ίδιοι μύες που συγκρατούν την μήτρα, διατηρούν σταθερά στη θέση τους το έντερο και την ουροδόχου κύστη. Ανάλογα λοιπόν με το σημείο που εντοπίζεται η χαλάρωση, μπορεί να συνυπάρχει πτώση της ουροδόχου κύστης από τη φυσιολογική της θέσης (Κυστεοκήλη) ή και πτώση του εντέρου στο κανάλι του κόλπου (Εντεροκήλη). Η πρόπτωση της μήτρας μπορεί να είναι μερική ή πλήρης. Η μερική πρόπτωση συμβαίνει όταν η μήτρα αν και έχει κατέβει από τη φυσιολογική της θέση, βρίσκεται ακόμη μέσα στον κόλπο. Αντίθετα, η πλήρης πρόπτωση αφορά την περίπτωση όπου η μήτρα βρίσκεται εκτός κόλπου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της, η πρόπτωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και σε στάδια:
Γυναίκες που βρίσκονται σε αρχικά στάδια πρόπτωσης συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Η μέτρια προς σοβαρή πρόπτωση μπορεί να εκδηλώνεται με:
Αν βιώνετε ένα ή και περισσότερα συμπτώματα, καλό είναι να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, τα συμπτώματα θα γίνονται πιο έντονα και θα επηρεάσουν σημαντικά την ουροδόχο κύστη, το έντερο και τη σεξουαλική λειτουργία σας.
Ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα πρόπτωση εξαρτάται άμεσα από την ηλικία της και από τα επίπεδα των οιστρογόνων της. Συγκεκριμένα, όσο η γυναίκα μεγαλώνει και τα επίπεδα των οιστρογόνων της πέφτουν, η πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόπτωση αυξάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που βοηθούν το έδαφος της πυέλου να παραμένει δυνατό ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά τα πυελικά όργανα όπως η μήτρα. Επίσης βλάβη των μυών και των ιστών της πυέλου κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης ή ενός εργώδους τοκετού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόπτωση. Άρα καταλήγουμε ότι γυναίκες που είχαν περισσότερους από ένα φυσιολογικους τοκετούς και βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για πρόπτωση. Παράλληλα, κάθε σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την πίεση στην λεκάνη π.χ συνεχής άρση μεγάλου βάρους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόπτωσης. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή είναι:
Η διάγνωση της πρόπτωσής γίνεται μέσω της αξιολόγησης των συμπτωμάτων σας και της γυναικολογικής εξέτασης. Στην περίπτωση που έχετε και ακράτεια ούρων, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε και μια ουροδυναμική μελέτη.
Η αντιμετώπιση της πρόπτωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της, τα συμπτώματα που δημιουργεί αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.
Συντηρητικά μέσα: σε γυναίκες όπου η πρόπτωση είναι αρχικού σταδίου και δεν δημιουργεί σοβαρές ενοχλήσεις συστήνουμε συντηρητικές μεθόδους όπως είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (kengel), η απώλεια βάρους και η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται οι ενοχλήσεις και προλαμβάνεται η επιδείνωση της πρόπτωσης.
Πεσσός: πρόκειται για ένα πλαστικό ή λαστιχένιο δαχτυλίδι που τοποθετείται στη κορυφή του κόλπου με σκοπό ναυποστηρίξει και να σταθεροποιήσει την μήτρα και τον τράχηλο. Είναι μια λύση που εφαρμόζουμε σε γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης της πρόπτωσης λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας και τα συντηρητικά μέσα δεν τις βοηθούν. Ο πεσσός χρειάζεται να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποστειρώνεται, ενώ δεν είναι κατάλληλος για σεξουαλικά ενεργές γυναίκες
. Χειρουργείο: εφόσον η πρόπτωση είναι προχωρημένη,συστήνουμε την χειρουργική αποκατάστασή της. Αυτή μπορεί αν είναι δύο ειδών.
Αν και οι χειρουργικές μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις της πρόπτωσης, δεν συστήνονται σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά λόγω αυξημένων υποτροπών που έχουμε σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Η πρόπτωση της μήτρας δεν μπορεί να προληφθεί σε κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της όπως:
2 Comments
Καλημέρα σας,
σας γραφω με λιγα λογια το προβλημα που μου παρουσιαστηκε μετά από το τεστ παπ που εκανα
Είχα μια μικρη χαλάρωση και ακρατεια κατα την προσπάθεια σπανίως. Κανω κατα καιρους τις ειδικες ασκήσεις.
Η λήψη του δείγματος έγινε κανονικά, όπως γνωριζω δηλαδή. Στην συνεχεια όμως δεν έβγαλε τον ειδικό υποδοχέα(δεν γνωριζω πως τον λενε), αλλα άρχισε να τον κινεί και να τον πιέζει προς τα πάνω στην μητρα , αλλα και σε ολη την περιοχή. Πονουσα και με ρωτουσε αν πονάω, πονάω απαντούσα. Λίγο μου λεει πονάει. Ενω εγω πονουσα πολύ. Υστερα εβγαλε τον υποδοχέα και με πίεζε εξωτερικά στη μήτρα, όπου και πονούσα. Δεν καταλαβα τι ήταν αυτό που εκανε. Το θεώρησα ως καποια εξεταση. Η κυρια αυτη είναι μαία.
Περσι ειχα πάθει ουρολοίμωξη για πρωτη φορά στην ζωή. Η σεξουαλικη μου δραστηριότητα ειναι σπάνια και ειμαι συνεπής ως προς την ετήσια εξεταση και του τεστ παπ. Ψαχνοντας γαι την ουρολοιμωξη βρηκα οτι ειχα κρυσταλλους στα νεφρά, από έλλειψη νερού. Αρχισα να πίνω νερό, όμως τα συμπτωματα της συχνουριας συνεχίζονταν για περιπου ενα χρόνο. Κι ετσι πήγα στον γιατρο για εξετασεις. Βγηκαν καλές και εξαφανίστηκαν και οι κρύσταλοι. Ετσι ο γιατρός με εστειλε για το τεστ παπ και να ψαχτώ γυναικολογικά. Πήγα σε μαία που σας ανεφερα πιο πάνω.
Απο την μερα που εκανα το τεστ, εχω δυσκολία κατα την ούρηση, χρειαζεται να κανω προσπαθεια για να ουρήσω. Και αισθανομαι σαν κατι να υπάρχει στον κόλπο. Εβαλα καθρεπτη προ ολίγου και ειδα κατι σχεδον να προεξεχει στην εισοδο του κολπου. Ειχα βάλει πάλι το καθρεπτάκι μετα την εξεταση απο την μαία γιατι ενοιωθα εντονα οτι κατι δεν εγινε σωστά. Ειδα πάλι κατι να υπάρχει στην εισοδο του κολπου, αλλα πιο μέσα και πιο μικρο ως προς το μεγεθος, από αυτο που ειδα σήμερα. Στην μαια πήγα στις αρχες του Αυγούστου. Ο υπέρηχος που εκανα στα νεφρα και στην κύστη, εδειξε οτι έχω αριστερη κλήση μήτρας. Δεν το γνωριζα αυτο. και εαν ηταν πα΄ντα ετσι…
Εψαξα, και βρηκα οτι προκειται για προπτωση μητρας….!!!
Θελω να μαθω, υπάρχει περιπτωση μεσα σε ενα χρονο να γινει η προπτωση μητρας που να ειναι ορατή;; Εχει αλλαξει η εικονα των εξωτερικων οργανων μου,. Επίσης υπάρχει περιπτωση να τραυματιστηκαν οι μύες όταν αυτη ψαχουλευε με τον υποδοχέα;;; Δεν καταλαβαίνω τι εχει συμβεί. Αυριο θα παρω τα αποτελεσματα του τεστ. Μου ειπαν εκει να κανω πλαστικη για την χαλαρωση – ακρατεια. Αυτες τις μερες που πηγαινω για μπανιο αισθανομαι να μπαινει το νερο μεσα στον κολπο μου.. με το ψαχουλεμα του υποδοχέα χειροτερεψε το πρόβλημα;;
Σας γραφω διοτι τα τελευταια χρονια βρισκομαι συνεχω ς σε μετακομίσεις, ετσι έχω χασει τον γιατρο μου και την κυτταρολόγο μου..
Ως ιστορικο έχω δυο φυσιολογικους τοκετους και δυο αποξέσεις. Γυμνάζομαι τακτικά και εχω κανονικό βαρος. Ειμαι 52 ετων στην εμμηνόπαυση με πρόωρη οστεοπόρωση.
Σας χαιρετω και ευελπιστώ σε μια απαντηση
Η χαλάρωση του κόλπου και η πρόπτωση μήτρας δεν γίνονται ποτέ από εξέταση. Αυτά προϋπήρχαν, απλά τα αντιληφθήκατε μετά την εξέταση. Επίσης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις